Lazania po bolońsku
Lazania po bolońsku
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Seler naciowy - 1 łodygaCebula - 2Czosnek - 1 ząbekOliwa - 2 łyżkiMięso mielone wołowe - 500 gSzynka - 100 g pokrojonej w kostkęWino czerwone - 1/2 szklankiBulion wołowy - 1 szklankaPomidory - 750 gGałka muszkatołowa - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSól - do smakuMakaron lasagne - 12 płatów zielonejMasło - 50 gMozzarella - 150 g w plastrachParmezan - 100 g tartego
-
Sos beszamelowy:
Masło - 80 gMąka pszenna - 80 gMleko 2.0 proc. - litrSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Seler kroimy w plasterki, cebulę i czosnek siekamy. Wszystko obsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i szynkę, smażymy kilka minut. Wlewamy wino i bulion, dusimy, aż sos nieco odparuje. Dodajemy obrane, posiekane pomidory i dusimy 40 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką.
2 / 3
Przygotowujemy sos. Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę i mieszając, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.
3 / 3
Formę do zapiekania smarujemy masłem, przykrywamy cienką warstwą sosu, układamy płaty lazanii, polewamy beszamelem, układamy mozzarellę i parmezan. Tak samo układamy kolejne dwie warstwy. Ostatnią powinny stanowić płaty polane beszamelem, posypane parmezanem i wiórkami masła. Zapiekamy 30 minut w 200 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory