Liście szpinaku z kurkami i kurczakiem
Liście szpinaku z kurkami i kurczakiem
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Awokado - 1Czosnek - 3 ząbkiOliwa - 50 mlLimonka - sok z 1Cebula - 3 czerwoneOliwa - 50 mlWino czerwone - 200 mlOcet balsamiczny - 100 mlCukier - 10 dagSzpinak świeży - 1/2 kgJagody - 10 dag czarnychGrzyby - 20 dag kurekPierś z kurczaka - 1/2 kg wędzonejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem.
2 / 3
Cebulę kroimy w paski i smażymy 4 minuty na oliwie. Wlewamy wino i ocet, wsypujemy cukier. Gotujemy przez 30 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmięknie, a płyn się zredukuje, zestawiamy z ognia do ostygnięcia.
3 / 3
Szpinak myjemy, osuszamy, obcinamy łodygi. Liście szpinaku mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy jagodami oraz umytymi, osuszonymi i podsmażonymi kurkami. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Grillujemy plastry wędzonego kurczaka i kładziemy na sałacie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory