Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi

Kamil Sadowski, Magazyn Kuchnia 08.04.2021 15:52
(brak ocen)
OCEŃ
Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi
Lody z pieczonej ciecierzycy z orzechami włoskimi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Ciecierzycę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 200°C. Następnie miksujemy i łączymy z mielonymi orzechami. 

2 / 4

W garnku mieszamy mleko, śmietankę, oba rodzaje cukru i przyprawy. Zagotowujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, potem przecedzamy przez gęste sito. Odrobinę takiej mieszaniny wlewamy do roztrzepanych żółtek, energicznie mieszamy i łączymy z resztą mieszaniny. Ponownie ustawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż masa zacznie się ścinać. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i dodajemy likier. 

3 / 4

Przekładamy do mniejszej miski, a tę wstawiamy do dużego naczynia z lodem. Kiedy dobrze się schłodzi, mieszamy ją z purée z ciecierzycy oraz orzechów, wstawiamy na 10 godzin do zamrażarki.

4 / 4

 W czasie mrożenia należy czterokrotnie przemieszać lody (najlepiej co dwie godziny), aby się napowietrzyły.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps