Łosoś z rodzynkami w cieście
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - 1 kg bez skóryRodzynki - 70 gSok pomarańczowy - z jednej sztukiOrzeszki pinii - 30 g podprażonychImbir - łyżeczka startegoMasło - 70 g miękkiegoSól morska - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSok cytrynowy - do smakuCiasto kruche - 300 g wytrawnegoJajka - jedno rozmącone
-
Szpinak z rodzynkami
Masło - łyżkaCzosnek - posiekany ząbekRodzynki sułtańskie - garśćWino białe - 60 mlSzpinak świeży - 200 gOrzeszki pinii - garśćSok cytrynowy - do skropieniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Od filetu odkrawamy węższą część - chodzi o to, by uzyskać kawałek zbliżony kształtem do prostokąta. Przekrawamy wzdłuż na pół. Rodzynki zagotowujemy w soku pomarańczowym, odstawiamy na 10 minut, a następnie cedzimy. Łączymy rodzynki, prażone orzeszki, imbir i masło - smarujemy mieszanką jeden płat łososia. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem cytrynowym. Przykrywamy drugim płatem, jak kanapkę. Ciasto rozwałkowujemy na 3 mm na kształt prostokąta (dłuższy bok mniej więcej dwie długości filetu, krótszy bok - 1,5 długości). Na środku ciasta w poprzek układamy łososiową "kanapkę". Ciasto wokół ryby smarujemy jajkiem, oprószamy solą i pieprzem. Składamy je, przykrywając rybę: najpierw jeden bok ciasta, potem drugi (jak pudełko). Sklejamy brzegi na końcach (lub składamy, jeśli wystają). Odwracamy pakunek, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Delikatnie nacinamy na krzyż, pilnując, by nie naciąć ciasta do końca. Smarujemy jajkiem. Pieczemy 20-30 minut na złoty kolor. Szpinak: na maśle podsmażamy czosnek. Dodajemy rodzynki i wino, redukujemy. Wrzucamy szpinak, smażymy 2 minuty. Łączymy z prażonymi orzeszkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Upieczonego łososia kroimy w grube plastry, układamy na talerzu obok ciepłego szpinaku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory