Mazurek biały
Mazurek biały
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka krupczatka - 250 gKakao - 2 płaskie łyżkiMasło - 180 gCukier puder - 100 gSól - szczyptaŻółtka - 2
-
Masa:
Dżem malinowy - 3 łyżkiCzekolada biała - 250 gŚmietana 30 proc. - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Mąkę przesiewamy z kakao. Na stolnicę przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy masło, cukier, sól, siekamy szerokim nożem na piasek. Dodajemy żółtka, szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię do żywności i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Rozwałkowujemy, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy 15 minut w 180 st. C.
2 / 2
Czekoladę roztapiamy na małym ogniu, dodajemy śmietankę. Ostudzony kruchy spód smarujemy dżemem malinowym, wylewamy masę czekoladową i czubkiem noża robimy czerwone esy-floresy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory