Mazurek czekoladowy

Magazyn Kuchnia 24.09.2020 15:13
(brak ocen)
OCEŃ
Mazurek czekoladowy
Mazurek czekoladowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier, sól, masło, posiekaj szerokim nożem na piasek. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto i odłóż na 2 godziny do lodówki.

2 / 5

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na natłuszczonej blasze i podpiecz w temp. 180 st. C na jasnozłoty kolor.

3 / 5

Utrzyj jajka z cukrem do białości. Powoli, nie przerywając ucierania, wlewaj stopioną i przestudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, ustaw mikser na najniższe obroty i ucieraj dalej, powoli wsypując mąkę.

4 / 5

Do masy dodaj rodzynki i orzechy lub migdały, wymieszaj i rozprowadź na cieście. Piecz jeszcze 20 minut. 

5 / 5

Gdy ciasto przestygnie, udekoruj je migdałami i orzechami. Dawniej pieczono mazurki na opłatkach, jednak nam znacznie łatwiej będzie przygotować spód z kruchego ciasta. No bo skąd wziąć dziś taki wielki opłatek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA