Mazurek czekoladowy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 25 dagMasło - 18 dagCukier puder - 10 dagŻółtka - 2Sól - szczypta
-
Masa:
Jajka - 4Cukier - 25 dagMąka pszenna - 12 dagCzekolada gorzka - 2 tabliczkiOrzechy laskowe - 12 dag grubo posiekanych, mogą być migdałyRodzynki - 10 dagMigdały - do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj cukier, sól, masło, posiekaj szerokim nożem na piasek. Dodaj żółtka, szybko zagnieć ciasto i odłóż na 2 godziny do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na natłuszczonej blasze i podpiecz w temp. 180 st. C na jasnozłoty kolor.
Utrzyj jajka z cukrem do białości. Powoli, nie przerywając ucierania, wlewaj stopioną i przestudzoną czekoladę. Gdy składniki się połączą, ustaw mikser na najniższe obroty i ucieraj dalej, powoli wsypując mąkę.
Do masy dodaj rodzynki i orzechy lub migdały, wymieszaj i rozprowadź na cieście. Piecz jeszcze 20 minut.
Gdy ciasto przestygnie, udekoruj je migdałami i orzechami. Dawniej pieczono mazurki na opłatkach, jednak nam znacznie łatwiej będzie przygotować spód z kruchego ciasta. No bo skąd wziąć dziś taki wielki opłatek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory