Minicalzone
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Mąka pszenna - 500 gWoda - 300 ml letniejDrożdże suszone - 14 gOliwa - trzy łyżkiSól - dwie łyżeczki
-
Farsz
Papryka czerwona - czteryBakłażan - dwa małeCebula czerwona - półPomidorki koktajlowe - 10Czosnek - sześć ząbków w łupinachOregano suszone - pół łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuPapryka mielona słodka - łyżeczkaPomidory suszone - mały słoiczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Robimy farsz. Papryki i bakłażany kroimy w kostkę, cebulę w ósemki. Przekładamy warzywa do dużej miski razem z pomidorkami i ząbkami czosnku, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i mieszamy ręką. Układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut. Następnie przekładamy warzywa do tej samej miski, w której je mieszaliśmy. Czosnek wyciskamy z łupin i rozcieramy na pastę, dodajemy do warzyw razem z oregano. Wrzucamy 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oleju i pokrojonych w paski), doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm. Na każdy placek nakładamy dwie łyżki farszu i sklejamy jak pieróg. Ważne, by dobrze zlepić brzegi, w przeciwnym razie calzone otworzą się w trakcie pieczenia. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy papryką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Podajemy gorące, z ulubioną sałatką. Można je też zjeść na lunch następnego dnia - na zimno.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory