Minicalzone

Marta Dymek/Magazyn Kuchnia 18.12.2019 17:04
(brak ocen)
OCEŃ
Minicalzone
Minicalzone
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Robimy farsz. Papryki i bakłażany kroimy w kostkę, cebulę w ósemki. Przekładamy warzywa do dużej miski razem z pomidorkami i ząbkami czosnku, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i mieszamy ręką. Układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut. Następnie przekładamy warzywa do tej samej miski, w której je mieszaliśmy. Czosnek wyciskamy z łupin i rozcieramy na pastę, dodajemy do warzyw razem z oregano. Wrzucamy 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oleju i pokrojonych w paski), doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st. C. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm. Na każdy placek nakładamy dwie łyżki farszu i sklejamy jak pieróg. Ważne, by dobrze zlepić brzegi, w przeciwnym razie calzone otworzą się w trakcie pieczenia. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy papryką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Podajemy gorące, z ulubioną sałatką. Można je też zjeść na lunch następnego dnia - na zimno.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.