Moskole z bryndzą

Magazyn Kuchnia 19.05.2020 16:21
(brak ocen)
OCEŃ
Moskole z bryndzą
Moskole z bryndzą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12 porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Obrane ziemniaki ugotuj, odcedź i odparuj, ostudź i rozgnieć (praską lub tłuczkiem). Do ziemniaków dodaj sól, mąkę i maślankę lub kwaśne mleko. Szybko wyrób ciasto na stolnicy (za długo wyrabiane staje się rzadkie), rozwałkuj i uformuj z niego placki o grubości 1 cm.

2 / 2

Ułóż na natłuszczonej blaszce, na każdym moskolu połóż łyżkę bryndzy i piecz 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawaj polane skwarkami z boczku. Podobno pierwsi piekli je na Podhalu rosyjscy jency, stąd nazwa. Dziś możesz je zamówić w każdej niemal szanującej się regionalnej restauracji.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps