Mostek cielęcy z farszem z kasztanów

Magazyn Kuchnia 23.01.2020 15:49
(brak ocen)
OCEŃ
Mostek cielęcy z farszem z kasztanów
Mostek cielęcy z farszem z kasztanów
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mostek cielęcy płuczemy, wycinamy kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości. Kasztany gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 45 min, odsączamy i obieramy z łupinek. Surową wątróbkę, cebule i natkę pietruszki siekamy, oprószamy solą i pieprzem, następnie skrapiamy koniakiem. Połowę masła topimy w rondelku i wrzucamy posiekane składniki. Smażymy 10 min. <br>Kasztany siekamy na grube kawałki i starannie mieszamy z podsmażonym farszem. Gdy nieco przestygnie, nadziewamy nim mostek i zszywamy bawełnianą nicią. Naczynie do zapiekania obsypujemy wiórkami pozostałego masła. <br>Mostek posypujemy solą, pieprzem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy 1,5-2 godz. w temperaturze 200°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. <br>Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.