Mostek cielęcy z farszem z kasztanów
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Kasztany jadalne - 05, kgWątróbka drobiowa - 20 dkgMasło - 12 dkgCebula biała - 2 sztukiNatka pietruszki - PęczekKoniak - 50 mlSól - Do smakuPieprz cytrynowy - Do smakuMostek cielęcy - 2 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mostek cielęcy płuczemy, wycinamy kieszeń, odcinając częściowo mięso od kości. Kasztany gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 45 min, odsączamy i obieramy z łupinek. Surową wątróbkę, cebule i natkę pietruszki siekamy, oprószamy solą i pieprzem, następnie skrapiamy koniakiem. Połowę masła topimy w rondelku i wrzucamy posiekane składniki. Smażymy 10 min. <br>Kasztany siekamy na grube kawałki i starannie mieszamy z podsmażonym farszem. Gdy nieco przestygnie, nadziewamy nim mostek i zszywamy bawełnianą nicią. Naczynie do zapiekania obsypujemy wiórkami pozostałego masła. <br>Mostek posypujemy solą, pieprzem i wkładamy do brytfanny. Pieczemy 1,5-2 godz. w temperaturze 200°C, polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. <br>Podajemy z zieloną sałatą z pomarańczami, polaną sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory