Mus z wątróbki

Mus z wątróbki
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Białka - 4Wątróbka drobiowa - 1/2 kgPumpernikiel - 1 kromkaŚmietana 30 proc. - 2-3 łyżki gęstejCzosnek - 3 ząbkiSkórka z cytryny - Z 1.2 owocuEstragon - 1 łyżeczkaPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiSól - Do smakuMasło - 2 łyżkiBułka tarta - 1 łyżkaRukola - GarśćGranat - 2 łyżki nasion
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Wątróbki oczyszczamy i mielemy w maszynce wraz z pokruszonym pumperniklem. Dodajemy śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy.
2 / 3
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo starannie łączymy z wątróbką. Masę wątróbkową wlewamy do kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą). Ustawiamy je na blasze z wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C.
3 / 3
Po ok. 15 minutach zdejmujemy folię, aby lekko zrumienić wierzch. Mus podajemy z rukolą, posypany pestkami granatu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory