Mus z wątróbki

Magazyn Kuchnia/Dorota Próchniewicz 16.02.2021 16:20
(brak ocen)
OCEŃ
Mus z wątróbki
Mus z wątróbki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wątróbki oczyszczamy i mielemy w maszynce wraz z pokruszonym pumperniklem. Dodajemy śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy.

2 / 3

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo starannie łączymy z wątróbką. Masę wątróbkową wlewamy do kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą). Ustawiamy je na blasze z wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C. 

3 / 3

Po ok. 15 minutach zdejmujemy folię, aby lekko zrumienić wierzch. Mus podajemy z rukolą, posypany pestkami granatu. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.