Składniki (2porcje)
-
Oliwa - 3 łyżkiCebula biała - 1 średniej wielkościCzosnek - 1 ząbekCukinia - 5 małychPomidory - 1 dużySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuZioła - 1 łyżeczka posiekanychJajka - 9
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przez 10 minut. Dodajemy cukinię pokrojoną na cienkie talarki. Dodajemy pomidora (obranego i pokrojonego), sól, pieprz i zioła. Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Lekko ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz, mieszamy z warzywami. Wlewamy z powrotem na patelnię, przykrywamy szczelnie i gotujemy na wolnym ogniu, aż frittata będzie odchodzić od brzegów patelni. Jeżeli środek zaczyna się unosić, nakłuwamy go ostrym nożem (albo jeszcze lepiej odsuwamy brzegi frittaty dużą łyżką, tak aby płynny środek wylewał się na zewnątrz). Kiedy się zetnie, lekko zrumieniamy pod górną grzałką w piekarniku, kroimy na ćwiartki i natychmiast podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory