Orientalny smalec z garam masala
Orientalny smalec z garam masala
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Słonina - 1 kgBoczek - 1/2 kg surowegoPor - 2, tylko białe częściGaram masala - 1 łyżeczkaKumin (kmin rzymski) - 1/2 łyżeczki uprażonego wcześniej na patelniGałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczkiKurkuma w proszku - 1 łyżeczkaSól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
"Słoninę i boczek kroimy w niewielką kostkę. Słoninę topimy w dużym rondlu ok. 20 min, a potem dodajemy boczek. Kiedy skwarki z boczku są złociste i mocno chrupiące, zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy pokrojone drobno pory oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do miseczek.
2 / 2
Pomysł: Kanapkę ze smalcem można posypać siekanymi orzechami włoskimi i zieloną pietruszką lub kolendrą i podawać z marynowaną dynią, śliwkami i gruszkami w occie. Rada: Smalec trzeba rozlewać do słoików warstwowo - kolejne warstwy wlewamy dopiero wtedy, gdy zastygną poprzednie. Chodzi o to, aby skwarki i inne dodatki do słoniny nie opadły na dno."
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory