Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

Samar Khanafer-Gniadek/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 13:21
(brak ocen)
OCEŃ
Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii
Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3 marchewki, seler, por, pietruszkę, podpieczoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, chilli oraz pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin.

2 / 3

W tym czasie obieramy i ścieramy imbir - połowę odkładamy. Na marynatę do piersi kaczki oprócz imbiru mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopni C przez 5-10 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut.

3 / 3

Marchew i cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny makaron. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty imbir.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps