Składniki (5porcji)
-
Kaczka - 2 udkaMarchewka - 4Seler naciowy - 1Por - 1/2Pietruszka - 1-2 korzenieCebula - 1Liść laurowy - 2-3Ziele angielskie - 2-3 ziarnaChili w płatkach - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuImbir - kawałek świeżegoSos sojowy - 3-4 łyżkiSok pomarańczowy - 3-4 łyżkiCynamon - 1 laskaCzosnek - 2-3 ząbkiKaczka - 1 cała pierśCukinia - 1 małaKolendra (natka) - pęczek świeżej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3 marchewki, seler, por, pietruszkę, podpieczoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, chilli oraz pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin.
W tym czasie obieramy i ścieramy imbir - połowę odkładamy. Na marynatę do piersi kaczki oprócz imbiru mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopni C przez 5-10 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut.
Marchew i cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny makaron. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty imbir.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory