Składniki (2porcje)
-
Małże - 4 (ostrygi)Kiwi - 4
-
Syrop z kiwi
Kiwi - 530 gWoda - 200 ml
-
Żel z kiwi
Kiwi - 300 g syropuGuma ksantanowa - 0.9 gKwasek cytrynowy - 1.7 gSól - szczyptaMirin - 7 gCukier - 25 g
-
Oraz
Chleb razowy - 2 kromkiMasło - łyżeczkaKoperek - 2-3 gałązkiSkórka pomarańczowa - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ostrygi otwieramy, płuczemy. Wyjmujemy z muszli, wkładamy do lodówki. Kiwi obieramy, wycinamy miąższ z pestkami, resztę kroimy w drobną kostkę. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i zgniatamy je. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy 300 g syropu, który wykorzystujemy do żelu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki żel.
Chleb kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni, przyrumieniamy chleb i odsączamy go z tłuszczu. Koperek siekamy. W głębokim talerzu układamy pokrojone w kostkę kiwi, na nich układamy ostrygi. Smarujemy je żelem z kiwi tak, by dobrze je nim przykryć. Obok układamy kawałeczki chleba, koperek i skórkę startą z pomarańczy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory