Ostrygi z żelem z kiwi

Sang-Hoon Degeimbre/Magazyn Kuchnia 16.07.2020 12:39
(brak ocen)
OCEŃ
Ostrygi z żelem z kiwi
Ostrygi z żelem z kiwi
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ostrygi otwieramy, płuczemy. Wyjmujemy z muszli, wkładamy do lodówki. Kiwi obieramy, wycinamy miąższ z pestkami, resztę kroimy w drobną kostkę. Kiwi obieramy, kroimy na kawałki i zgniatamy je. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy 300 g syropu, który wykorzystujemy do żelu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładki żel.

2 / 2

Chleb kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni, przyrumieniamy chleb i odsączamy go z tłuszczu. Koperek siekamy. W głębokim talerzu układamy pokrojone w kostkę kiwi, na nich układamy ostrygi. Smarujemy je żelem z kiwi tak, by dobrze je nim przykryć. Obok układamy kawałeczki chleba, koperek i skórkę startą z pomarańczy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps