Pączki ziemniaczane puszyste

- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Ziemniaki - 500 g ugotowanychMąka pszenna - 500 gMasło - 125 g miękkiegoJajka - 3 sztukiCukier - 60 gDrożdże świeże - 50 gSól - 1/2 łyżeczkiDżem - 1 szklanka
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, aż całość nabierze płynnej konsystencji. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem. Do ziemniaków dodaj rozpuszczone drożdże, jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
Nabieraj po solidnej łyżce ciasta w natłuszczone dłonie i formuj okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka nakładaj łyżeczkę konfitury, dokładnie zlepiaj brzegi i formuj okrągłe, lekko spłaszczone pączki. Uformowane pączki odłóż na 20-25 minut do wyrośnięcia i przykryj je ściereczką.
W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzej olej do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone, złotobrązowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia i oprósz cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory