Pączki ziemniaczane puszyste

Haps 21.01.2020 12:03
(brak ocen)
OCEŃ
Pączki ziemniaczane puszyste
Każdy dzień powinien być jak Tłusty Czwartek, tylko zarezerwowany dla innego deseru. Chociaż? to by oznaczało, że pączki jadłby się tylko raz w roku. Ale mamy na to sposób! Wystarczy robić pączki według nowych receptur np. z ziemniakami. Pyszne, wilgotne i legalne nie tylko w Tłusty Czwartek!
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (0porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Świeże drożdże wymieszaj z cukrem, aż całość nabierze płynnej konsystencji. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki, przeciśnij przez praskę i ugnieć z masłem. Do ziemniaków dodaj rozpuszczone drożdże, jajka, mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.

2 / 3

Nabieraj po solidnej łyżce ciasta w natłuszczone dłonie i formuj okrągłe placuszki. Na środek każdego placuszka nakładaj łyżeczkę konfitury, dokładnie zlepiaj brzegi i formuj okrągłe, lekko spłaszczone pączki. Uformowane pączki odłóż na 20-25 minut do wyrośnięcia i przykryj je ściereczką.

3 / 3

W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzej olej do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone, złotobrązowe pączki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Foxy Cartapaglia i oprósz cukrem pudrem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.