Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 22 dagCukier puder - 1 łyżeczkMasło - 10 dag schłodzonegoSól - szczyptaWoda mineralna - kilka łyżek zimnejMasło - do foremekMasło - 4 łyżki solonegoDymka - 1Kuskus - 10 dag (wcześniej namoczonej w gorącej wodzie)Migdały - 10 dag mielonychOrzechy włoskie - 2-3 łyżki mielonychRodzynki - 2-3 łyżki koryntekMiód pszczeli - 2 łyżkiNatka pietruszki - 4 łyżki posiekanejPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - do smakuSól - do smakuŻółtka - 2
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Siekamy mąkę z masłem, dodajemy cukier i sól. Dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 30 minut. Odrywamy kawałki ciasta i wylepiamy nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Pieczemy przez mniej więcej 15 minut w temperaturze 200°C. Masło do farszu roztapiamy w rondelku, wrzucamy posiekaną dymkę, dusimy do miękkości. Dodajemy kaszkę, migdały, orzechy, rodzynki, miód, natkę, pieprz, gałkę, szczyptę soli do smaku, żółtka. Mieszamy. Ciepłym farszem napełniamy ciepłe babeczki. Od razu podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory