Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna typ 500 - 50 dagDrożdże instant - 25 gCukier - 1 łyżeczkaSól - 2 łyżeczkiMasło - 3 łyżki roztopionegoMleko 2.0 proc. - 1 szklanka ciepłegoJajka - 2Cebula czerwona - 3Szpinak mrożony - 2 kulkiSól - 1/2 łyżeczkiKminek - szczypta mielonegoCzarnuszka - szczypta mielonejOcet balsamiczny - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - 3 łyżkiPestki dyni - 5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę siekamy i sparzamy. Szpinak rozmrażamy w rondelku, dodając odrobinę wody. Odcedzamy. Mieszamy cebulę i szpinak. Solimy, dodajemy pieprz, przyprawy, ocet, zalewamy olejem. Odstawiamy na 1-2 godziny.
Przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, masło, mleko i jedno roztrzepane jajko. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wyrabiamy ciasto, by odstawało od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Roztrzepujemy drugie jajko. Odrywamy równe kawałki ciasta (ok. 12-15 bułeczek). Rozpłaszczamy je lekko. Na każdą kładziemy dużą łyżkę farszu, który "zakrywamy" ciastem. Wierzch bułki smarujemy jajkiem, posypujemy pestkami dyni.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Pieczemy 20-25 minut w 160°C na złoty kolor. Podajemy ciepłe.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory