Paszteciki cornish pasties
- Można zamrażać? Tak
Składniki (4porcje)
-
Mięso mielone wieprzowe - 25 dagZiemniaki - 2 sztCebula - 1 sztNatka pietruszki - 2 łyżkiBulion warzywny - 60 mlSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smaku
-
Ciasto
Mąka pszenna - 35 dagMasło - 12 dagGorczyca - 1/2 łyżeczki (mielonej)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania
Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory