Paszteciki cornish pasties

Magazyn Kuchnia 27.05.2020 12:03
(1 ocena)
OCEŃ
Paszteciki cornish pasties
Cornish pasties (paszteciki)
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania

Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki.

 

2 / 2

Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps