Pieczone ziemniaki najlepsze
Pieczone ziemniaki najlepsze
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 8 średnichCzosnek - 4 ząbkiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smakuRozmaryn świeży - gałązkaDymka - pęczekCebula czerwona - 1Chili - 1 zielona papryczkaSer żółty - garść startego (np. gruyere'a)Śmietana 12 proc. - 200 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki dokładnie szorujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, razem z łupinami wrzucamy do garnka; doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy obficie oliwą. Dodajemy rozmaryn, przykrywamy i pieczemy 45 minut w 180 st. C. W tym czasie siekamy dymkę, cebulę i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), mieszamy ze startym serem. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli nie, to dopiekamy je (około 5 minut). Ziemniaki przekładamy na talerze, upieczony miękki czosnek mieszamy z sosem, który wytworzył się na dnie naczynia. Ziemniaki rozcinamy, polewamy sosem, posypujemy mieszanką cebulowo-serową. Podajemy ze śmietaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory