Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem
Nie jesteśmy w stanie policzyć wszystkich przepisów z wykorzystaniem ziemniaka, ale wiemy jedno: pieczone łódeczki ziemniaczane z pieczarkowym farszem to danie, które chcielibyśmy jadać częściej. Mniam!
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 4 sztukiOlej rzepakowy - 2 łyżkiPieczarki - 400 gCzosnek - 1 duży ząbekPasta curry - 2 łyżkiMasło - spory kawałek
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Rozgrzej piekarnik do 200 st C. Umyte ziemniaki nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz ok. 1 godziny, aż będą miękkie. W tym czasie na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w plastry pieczarki. Smaż je, co chwilę mieszając, do momentu, aż zaczną się rumienić. Dodaj ząbek czosnku i pastę curry.
2 / 2
Upieczone ziemniaki pokrój na pół. Łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ok. 5 mm warstwę ziemniaka przy skórce. "Ziemniaczane łódeczki" umieść z powrotem w piekarniku, by utrzymały ciepło. W tym czasie przygotuj farsz: wydrążony miąższ z ziemniaków połącz z usmażonymi pieczarkami i masłem. Przełóż farsz do "łódeczek" i podgrzewaj w piekarniku ok. 10-15 minut. Wierzch możesz posypać świeżo mielonym pieprzem lub koperkiem
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory