Pieczony kurczak w sosie czosnkowym

Tadeusz Pióro/Magazyn Kuchnia 05.08.2020 13:41
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczony kurczak w sosie czosnkowym
Pieczony kurczak w sosie czosnkowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem od wewnątrz i zewnątrz, wkładamy do środka rozmaryn i obwiązujemy tuszkę cienkim sznurkiem albo grubą nitką. Pieczemy kurczaka w 150°C: najpierw przez 25 minut na jednym boku, potem na drugim przez następnych 25 minut, wreszcie na grzbiecie - tyleż minut.

2 / 4

Wyjmujemy z piekarnika i ustawiamy pionowo, do góry nogami. Najłatwiej jest oprzeć kurczaka na drewnianej łyżce, włożonej do kratki w brytfannie i dzięki temu nieruchomej. Wyłączamy piekarnik i wstawiamy do niego kurczaka na 30 minut. Wyjmujemy, nastawiamy piekarnik na 200°C, a gdy osiągnie tę temperaturę, kładziemy w nim kurczaka na grzbiecie i pieczemy jeszcze 15-20 minut.

3 / 4

Kiedy kurczak przebywa w wyłączonym piekarniku, robimy sos. Obrany z łupin czosnek wrzucamy do wrzątku i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy i przecieramy przez sito. Bulion z kurczaka odparowujemy do 1/3 objętości na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, mieszając energicznie. Dodajemy po jednej siedem łyżek masła, mieszając trzepaczką, aż każda z nich się rozpuści. Solimy, pieprzymy.




4 / 4

Kurczaka podajemy z batatami.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps