Pieczony łosoś
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Łosoś surowy (filet) - 1 cały (ok. 3 kg), wypatroszony i oczyszczonyImbir - 1 cm kawałek korzeniaCzosnek - 2 ząbkiKoper włoski (fenkuł) - 2 bulwyMajeranek świeży - pęczekLimonka - 2Chili - 2 papryczki, czerwone lub zieloneSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do smaku
-
Salsa miętowa
Mięta - 1 pęczekCytryna - 1/2Awokado - 1Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
-
Salsa buraczana
Burak - 3 ugotowaneMusztarda dijon - łyżkaSól - do smakuChrzan - łyżeczkaPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Łososia nacieramy od środka startym imbirem, do brzucha wkładamy mu obrane ząbki czosnku, pokrojony w piórka koper włoski i gałązki majeranku. Skórę ryby nacinamy w kilku miejscach (według tych nacięć będzie nam potem łatwiej kroić na porcje). W nacięcia wkładamy plasterki limonki. Łososia układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanymi papryczkami chilli, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą. Pieczemy 30 minut w 180 st. C, następnie zwiększamy temperaturę do 220 st. C i pieczemy jeszcze 15 minut - w wysokiej temperaturze skórka zrobi się chrupiąca. Miksujemy składniki salsy miętowej, przekładamy ją do miseczki. Miksujemy składniki salsy buraczanej, gotową rozsmarowujemy na półmisku. Na tej warstwie układamy porcje łososia, a obok ustawiamy miseczkę z salsą miętową.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory