Piersi kurczaka z jabłkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Jabłka - 1 zieloneMasło - 3 łyżkiKminek - łyżeczkaCebula biała - 1 posiekanaSeler naciowy - 2 łodygi pokrojone w ukośne plasterkiBułka tarta - pół szklankiNatka pietruszki - garść posiekanejRodzynki - 3 łyżki, może być suszona żurawinaSól - pół łyżeczkiPieprz czarny mielony - 1/4 łyżeczki
-
Oraz:
Filet z kurczaka - 1 kgOliwa - 1.5 łyżkiMąka pszenna - 2 łyżeczkiSok jabłkowy - szklanka, może być cydrBulion drobiowy - szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotuj nadzienie: obierz jabłko, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki. Rozpuść masło, usuń pianę, dodaj kminek i podgrzewaj minutę, mieszając. Wsyp cebulę, zeszklij. Dodaj jabłka i seler, smaż, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki nadzienia i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. W każdej piersi kurczaka natnij kieszonkę, napełnij ją nadzieniem i zepnij wykałaczkami lub zaszyj. Przygotowane porcje kurczaka natrzyj solą, obsmaż na oliwie, a potem ułóż na blasze (oliwy nie wylewaj) i wstaw na 14-16 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia kurczaka wsyp mąkę, zasmaż na rumiano. Ciągle mieszając, wlej sok jabłkowy i bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odłóż na 5 minut, a potem pokrój na porcje. Do sosu jabłkowego dodaj cały sok, który wypłynął z mięsa na blachę, wymieszaj, polej kurczaka. Podawaj od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory