Piersi kurczaka z jabłkami

Magazyn Kuchnia 08.01.2020 17:39
(brak ocen)
OCEŃ
Piersi kurczaka z jabłkami
Piersi kurczaka z jabłkami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj nadzienie: obierz jabłko, oczyść je z gniazd nasiennych, pokrój na cząstki. Rozpuść masło, usuń pianę, dodaj kminek i podgrzewaj minutę, mieszając. Wsyp cebulę, zeszklij. Dodaj jabłka i seler, smaż, aż będą prawie miękkie, ale wciąż jędrne. Zdejmij z ognia, dodaj pozostałe składniki nadzienia i ostudź. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. W każdej piersi kurczaka natnij kieszonkę, napełnij ją nadzieniem i zepnij wykałaczkami lub zaszyj. Przygotowane porcje kurczaka natrzyj solą, obsmaż na oliwie, a potem ułóż na blasze (oliwy nie wylewaj) i wstaw na 14-16 minut do piekarnika. Do tłuszczu ze smażenia kurczaka wsyp mąkę, zasmaż na rumiano. Ciągle mieszając, wlej sok jabłkowy i bulion i gotuj bez przykrycia na małym ogniu, aż połowa sosu odparuje. Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika, odłóż na 5 minut, a potem pokrój na porcje. Do sosu jabłkowego dodaj cały sok, który wypłynął z mięsa na blachę, wymieszaj, polej kurczaka. Podawaj od razu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps