Pissaladiere - tarta z anchois i oliwkami
Pissaladiere - tarta z anchois i oliwkami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula biała - kilogramOliwa - do smażeniaAnchois - 100 gOliwki czarne - garśćSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuZioła prowansalskie - do smakuCukier - odrobinaCiasto chlebowe - kula
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Obraną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łagodnym ogniu na odrobinie oliwy, aż się leciutko zrumieni (w tym celu można dodać odrobinę cukru). Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, przykrywamy warstwą cebuli, na niej równomiernie rozkładamy anchois i posypujemy oliwkami. Lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy (ewentualnie można posypać ziołami prowansalskimi). Pieczemy 20 minut w 180°C. Pissaladiere podajemy letnią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory