Pizza wegetariańska

- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ciasto
Drożdże świeże - 20 gMąka pszenna - 350 gSól - szczyptaOliwa - 3 łyżki
-
Na wierzch
Papryka żółta - 1 średniaOliwa - 2-3 łyżkiSos pomidorowy - szklankaMozzarella - opakowaniePomidorki koktajlowe - 6-7Cukinia - 1/2Oliwki zielone - 4, wydrylowaneBazylia - kilka gałązek
-
Oraz
Masło - do przygotowania blachyMąka pszenna - do przygotowania blachy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie.
Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220 st. C.
Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory