Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem
Placki gryczane z kiszoną kapustą i łososiem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Kasza gryczana - 3 szklanki ugotowanej na sypkoJajka - 2Kapusta kiszona - 150 g posiekanejOlej rzepakowy - 2 łyżki + do smażeniaŚmietana 22 proc. - 1-2 łyżki + do polaniaMąka pszenna - 1/2 szklankiSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaTymianek świeży - wedle uznaniaŁosoś wędzony - 200-250 gSok cytrynowy - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Do kaszy wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy kapustę, olej, śmietanę i tyle mąki, żeby dało się zrobić placki. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
2 / 3
Smażymy na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Osączamy.
3 / 3
Na każdy placek kładziemy kawałek łososia skropionego sokiem z cytryny i trochę śmietany.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory