Placki ziemniaczane z jabłkami i suszoną żurawiną, podane z duszonymi jabłkami

Honorata Piwowarska/Magazyn Kuchnia 30.01.2020 23:37
(brak ocen)
OCEŃ
Placki ziemniaczane z jabłkami i suszoną żurawiną, podane z duszonymi jabłkami
Placki ziemniaczane z jabłkami i suszoną żurawiną, podane z duszonymi jabłkami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żurawinę zalewamy wrzątkiem, moczymy 15 minut. Osączamy. Dwa jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy starte jabłka, żurawinę i łyżkę mąki, mieszamy (sprawdzamy, czy masa ma odpowiednią gęstość, ew. dodajemy drugą łyżkę mąki). Smażymy na oleju złote placki. Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cukrem, podlewamy małą ilością wody, dusimy do miękkości na małym ogniu. Układamy na plackach, polewamy jogurtem wymieszanym z miodem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.