Składniki (6porcji)
-
Żurawina suszona - 80 gJabłka - 2 kwaskaweJabłka - 3-4 duże kwaskowe do duszeniaZiemniaki - masa ziemniaczana według przepisu podstawowegoMąka pszenna - 1-2 łyżkiOlej rzepakowy - według uznaniaCukier - 2 łyżkiJogurt naturalny - 200 mlMiód pszczeli - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żurawinę zalewamy wrzątkiem, moczymy 15 minut. Osączamy. Dwa jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodajemy starte jabłka, żurawinę i łyżkę mąki, mieszamy (sprawdzamy, czy masa ma odpowiednią gęstość, ew. dodajemy drugą łyżkę mąki). Smażymy na oleju złote placki. Pozostałe jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Posypujemy cukrem, podlewamy małą ilością wody, dusimy do miękkości na małym ogniu. Układamy na plackach, polewamy jogurtem wymieszanym z miodem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory