Polenta klasyczna
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Woda - 1 lMasło - 100 gMleko 3.2 proc. - 600 mlKasza kukurydziana - 350 gParmezan - 100 g, startegoSer cheddar - 100 g, startego twardego ostrego dobrze topiącego się sera (tradycyjnie jest to fontina ale może być cheddar czy gruyere)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Gotujemy wodę z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Mleko mieszamy z kaszką kukurydzianą. Gdy woda zawrze, zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę rozrobioną w mleku, ciągle mieszając. Polenta będzie gotowa, gdy zacznie odstawać od ścian garnka, a jej konsystencja stanie się jednolita. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy resztę masła, parmezan i pozostały ser. Szybko mieszamy. Masę doprawiamy pieprzem i solą. Tak przygotowana polenta może być alternatywnym dodatkiem do potraw mięsnych zamiast tradycyjnych ziemniaków. Możemy prócz serów dodać do niej także posiekaną bazylię. Przyrządzona na wywarze grzybowym lub warzywnym zyska nieco inny, bardziej wyrazisty smak. Polentę można też odstawić do ostygnięcia, potem pokroić na kawałki i podawać na zimno lub obsmażoną na maśle jako dodatek do innych dań.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory