Polvo lagareiro
Polvo lagareiro
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Owoce morza - 1 średniej wielkości ośmiornicaOliwa - Wg uznaniaCebula - 4 dużeCzosnek - 4 duże główkiSól - Wg uznaniaOcet winny - Wg uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ośmiornicę myjemy, kroimy na kawałki i obsmażamy na oliwie. Gdy puści sok, dusimy z 1 cebulą, 3-4 ząbkami czosnku oraz 6-8 łyżkami oliwy. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Nie solimy! Dusimy, aż cebula zmięknie.
2 / 2
Ośmiornicę wyjmujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia, z resztą skrojonej i podsmażonej cebuli oraz czosnku. Zalewamy oliwą (nie więcej niż 3-5 cm, zależnie od naczynia) i solimy. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Przed podaniem skrapiamy octem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory