Polvo lagareiro

Magazyn Kuchnia/Anna Pamuła 26.11.2020 16:30
(brak ocen)
OCEŃ
Polvo lagareiro
Polvo lagareiro
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ośmiornicę myjemy, kroimy na kawałki i obsmażamy na oliwie. Gdy puści sok, dusimy z 1 cebulą, 3-4 ząbkami czosnku oraz 6-8 łyżkami oliwy. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Nie solimy! Dusimy, aż cebula zmięknie.

2 / 2

Ośmiornicę wyjmujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia, z resztą skrojonej i podsmażonej cebuli oraz czosnku. Zalewamy oliwą (nie więcej niż 3-5 cm, zależnie od naczynia) i solimy. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Przed podaniem skrapiamy octem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA