Pomarańcze nadziewane mięsem

Dorota Biały/Magazyn Kuchnia 16.02.2021 17:26
(brak ocen)
OCEŃ
Pomarańcze nadziewane mięsem
Pomarańcze nadziewane mięsem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mięso mielemy. Pomarańcze przekrawamy w poprzek włókien na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę miąższu grubości 1 cm. Obieramy i siekamy czosnek, imbir i cebulę. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy.

2 / 4

Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 min), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 min, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy.

3 / 4

Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 min w temp. 220°C.

4 / 4

Podajemy na ciepło. Można je udekorować pociętymi w paski liśćmi szpinaku, dowolnej sałaty lub pędami dymki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA