Pomarańcze nadziewane mięsem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Wieprzowina - 50 dag chudejPomarańcze - 4Czosnek - 6 ząbkówImbir - kawałek 2 cmCebula - 1Kolendra (ziarna) - 1/2 łyżeczkiOrzechy ziemne - 50 gChili - 4 papryczkiJajka - 1Olej rzepakowy - 2 łyżkiKrewetki - 2 łyżeczki pastySól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso mielemy. Pomarańcze przekrawamy w poprzek włókien na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę miąższu grubości 1 cm. Obieramy i siekamy czosnek, imbir i cebulę. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy.
Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 min), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 min, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy.
Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 min w temp. 220°C.
Podajemy na ciepło. Można je udekorować pociętymi w paski liśćmi szpinaku, dowolnej sałaty lub pędami dymki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory