Pomidorowe orecchiette

Anna Martynowska/Magazyn Kuchnia 22.02.2021 20:33
(brak ocen)
OCEŃ
Pomidorowe orecchiette
Pomidorowe orecchiette
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Wszystkie składniki makaronu zagniatamy na gładką masę. Ciasto zostawiamy na 20 minut, przykryte ściereczką lub zafoliowane. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na wałeczki o średnicy 1/2 cm. Kroimy je na centymetrowe części i rozgniatamy kciukiem, aby powstały muszelki. Gotujemy makaron. 

2 / 3

Następnie kroimy czosnek w cienkie plastry i podsmażamy na oliwie. Boczniaki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Przygotowane grzyby i pomidory dodajemy do zeszklonego czosnku i podsmażamy na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. 

3 / 3

Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron i oliwki, podgrzewamy, podlewając winem. Możemy do makaronu dodać odrobinę tartego parmezanu.

 

Rady Ani: Ciasto na makaron powinno "odpocząć", dlatego zostawiamy je na trochę pod przykryciem. Dzięki temu będzie elastyczne. Świeży makaron gotuje się krótko. W przypadku orecchiette wystarczy 5 minut w osolonej wodzie. Po przecedzeniu, najlepiej zahartowac makaron zimną wodą, a gdy ostygnie - przelać go oliwą. W ten sposób zapobiegniemy sklejaniu się klusek.

*Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz-odkrycie roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps