Pomidorowe orecchiette
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 350 gŻółtka - 5Koncentrat pomidorowy - 160 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCurry - 1 łyżeczka czerwonej pastyOliwa - 2 łyżki
-
Dodatki:
Czosnek - 6 ząbkówBoczniaki - 200 gPomidory suszone - 100 gRozmaryn świeży - 2 gałązkiOliwki czarne - 100 g; bez pestekWino białe - 100 ml wytrawnegoSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuOliwa - do podlania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki makaronu zagniatamy na gładką masę. Ciasto zostawiamy na 20 minut, przykryte ściereczką lub zafoliowane. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na wałeczki o średnicy 1/2 cm. Kroimy je na centymetrowe części i rozgniatamy kciukiem, aby powstały muszelki. Gotujemy makaron.
Następnie kroimy czosnek w cienkie plastry i podsmażamy na oliwie. Boczniaki i pomidory kroimy w dużą kostkę. Przygotowane grzyby i pomidory dodajemy do zeszklonego czosnku i podsmażamy na złoty kolor. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron i oliwki, podgrzewamy, podlewając winem. Możemy do makaronu dodać odrobinę tartego parmezanu.
Rady Ani: Ciasto na makaron powinno "odpocząć", dlatego zostawiamy je na trochę pod przykryciem. Dzięki temu będzie elastyczne. Świeży makaron gotuje się krótko. W przypadku orecchiette wystarczy 5 minut w osolonej wodzie. Po przecedzeniu, najlepiej zahartowac makaron zimną wodą, a gdy ostygnie - przelać go oliwą. W ten sposób zapobiegniemy sklejaniu się klusek.
*Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz-odkrycie roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory