Składniki (5porcji)
-
Kurczak - 1Skrzydełko z kurczaka - 1 kgMasło - 50 gGin - 20 mlOcet winny - do smakuSeler korzeniowy - 400 gSola - 20 gSmalec - 2 łyżkiŻurawina świeża - 200 gPorto - 200 ml czerwonegoPomarańcze - cienko obrana i pokrojona w kosteczkę skórka z 1/2Imbir - 20 g świeżego pokrojonego na kawałeczkiPrzepiórka - 8 piersi przepiórki z kostką (lub 2 całe wypatroszone przepiórki)Jałowiec - jagody (uprażone na patelni i zmiażdżone w moździerzu)Ocet winny - odrobina
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw robimy wywar na sos: całego dokładnie umytego kurczaka oraz opłukane skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryła mięso. Gotujemy 4-6 godzin na małym ogniu. Gdy mięso będzie zupełnie miękkie, cedzimy, a otrzymany wywar gotujemy dalej, aby odparował do objętości 200 ml.
Przyrządzamy kiszonego selera: obieramy go, kroimy w zapałkę, mieszamy z solą, odstawiamy na 10 godzin. Odciskamy sok, który puścił seler.
Przyrządzamy żurawiny: porto gotujemy tak długo, aż odparuje do objętości 100 ml. Wkładamy skórkę pomarańczową i imbir, wrzucamy żurawiny i gotujemy, aż owoce zaczną pękać. Zdejmujemy z ognia, studzimy, odcedzamy.
Piersi przepiórki obsmażamy na oliwie (po 2 minuty z każdej strony). Jeśli mamy całe przepiórki, kroimy je na połówki, obsmażamy (także po 2 minuty z każdej strony), a potem dodatkowo wkładamy na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Wywar na sos zagotowujemy, zagęszczamy dodawanym po kawałeczku zimnym masłem, łączymy z ginem, przyprawiamy do smaku odrobiną octu i szczyptą jałowca. Osączamy selera, obsmażamy go na kaczym tłuszczu lub smalcu, skrapiamy octem winnym i oprószamy odrobiną jałowca. Mięso podajemy z żurawinami, selerem i sosem jałowcowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory