Przepiórka z żurawinami i sosem jałowcowym

Robert Trzópek/Magazyn Kuchnia 27.01.2021 14:32
(brak ocen)
OCEŃ
Przepiórka z żurawinami i sosem jałowcowym
Przepiórka z żurawinami i sosem jałowcowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (5porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Najpierw robimy wywar na sos: całego dokładnie umytego kurczaka oraz opłukane skrzydełka wkładamy do garnka, zalewamy taką ilością wody, aby przykryła mięso. Gotujemy 4-6 godzin na małym ogniu. Gdy mięso będzie zupełnie miękkie, cedzimy, a otrzymany wywar gotujemy dalej, aby odparował do objętości 200 ml. 

2 / 5

Przyrządzamy kiszonego selera: obieramy go, kroimy w zapałkę, mieszamy z solą, odstawiamy na 10 godzin. Odciskamy sok, który puścił seler. 

3 / 5

Przyrządzamy żurawiny: porto gotujemy tak długo, aż odparuje do objętości 100 ml. Wkładamy skórkę pomarańczową i imbir, wrzucamy żurawiny i gotujemy, aż owoce zaczną pękać. Zdejmujemy z ognia, studzimy, odcedzamy.

4 / 5

Piersi przepiórki obsmażamy na oliwie (po 2 minuty z każdej strony). Jeśli mamy całe przepiórki, kroimy je na połówki, obsmażamy (także po 2 minuty z każdej strony), a potem dodatkowo wkładamy na 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. 

5 / 5

Wywar na sos zagotowujemy, zagęszczamy dodawanym po kawałeczku zimnym masłem, łączymy z ginem, przyprawiamy do smaku odrobiną octu i szczyptą jałowca. Osączamy selera, obsmażamy go na kaczym tłuszczu lub smalcu, skrapiamy octem winnym i oprószamy odrobiną jałowca. Mięso podajemy z żurawinami, selerem i sosem jałowcowym.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps