Przepiórki z szafranową gruszką
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Przepiórka - 4 udka lub filety ze skórąSól - do smakuPieprz czarny mielony - 10 g młotkowanegoLiście kaffiru - 8Pomarańcze - 2Tymianek świeży - 8 gałązek
-
Sos żurawinowy:
Brązowy cukier demerara - 50 gMiód pszczeli - 70 mlŻurawina świeża - 200 gWino czerwone - 200 ml półwytrawnegoBulion drobiowy - 200 ml
-
Gruszka szafranowa:
Wino białe - 150 mlOcet balsamiczny - 70 ml białegoSzafran - kilka nitekBrązowy cukier demerara - 50 gGruszki - 4
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, którym zalewamy mięso. Dodajemy skórkę pomarańczową i liście limonki, odstawiamy do lodówki nakilka godzin. Obsmażamy lubgrillujemy z obu stron narumiano, pieczemy 10 minut w 160 st. C.
Robimy sos: cukier rozpuszczamy w rondlu, dodajemy miód i mieszamy. Wrzucamy 150 g żurawin, smażymy 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy namałym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Dodajemy bulion i gotujemy, znów redukując opołowę. Miksujemy - jeżeli sos wyjdzie za gęsty, dodajemy odrobinę wina - i przecieramy przez sito. Solimy i pieprzymy, a przed podaniem wrzucamy resztę żurawin.
Gruszki obieramy, wydrążając gniazda nasienne. W garnku gotujemy wino i ocet z cukrem. Dodajemy szafran, zmniejszamy gaz, mieszamy i zestawiamy z ognia. Do wywaru wrzucamy gruszki; gdy nabiorą żółtego koloru - wyjmujemy je.
Perliczki podajemy z sosem i gruszkami. Dobrym dodatkiem będą kluski kładzione.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory