Przepiórki z szafranową gruszką

Magazyn Kuchnia 18.02.2021 16:57
(brak ocen)
OCEŃ
Przepiórki z szafranową gruszką
Przepiórki z szafranową gruszką
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok, którym zalewamy mięso. Dodajemy skórkę pomarańczową i liście limonki, odstawiamy do lodówki nakilka godzin. Obsmażamy lubgrillujemy z obu stron narumiano, pieczemy 10 minut w 160 st. C.

2 / 4

Robimy sos: cukier rozpuszczamy w rondlu, dodajemy miód i mieszamy. Wrzucamy 150 g żurawin, smażymy 5 minut. Wlewamy wino i gotujemy namałym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Dodajemy bulion i gotujemy, znów redukując opołowę. Miksujemy - jeżeli sos wyjdzie za gęsty, dodajemy odrobinę wina - i przecieramy przez sito. Solimy i pieprzymy, a przed podaniem wrzucamy resztę żurawin.

3 / 4

Gruszki obieramy, wydrążając gniazda nasienne. W garnku gotujemy wino i ocet z cukrem. Dodajemy szafran, zmniejszamy gaz, mieszamy i zestawiamy z ognia. Do wywaru wrzucamy gruszki; gdy nabiorą żółtego koloru - wyjmujemy je.

4 / 4

Perliczki podajemy z sosem i gruszkami. Dobrym dodatkiem będą kluski kładzione.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.