Pudding lukrecjowy

Olga Badowska, Magazyn Kuchnia 23.11.2020 17:21
(brak ocen)
OCEŃ
Pudding lukrecjowy
Pudding lukrecjowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Cukierki bardzo drobno siekamy, ziarna anyżu lub kopru włoskiego rozcieramy w moździerzu. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy cukierki, anyż, sól, 4 szklanki mleka i cukier (bez 2 łyżek). Mieszamy, aż cukierki się rozpuszczą (płyn nie może się wówczas gotować). Zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Łączymy resztę mleka z mąką kukurydzianą, wlewamy do rondelka i, ciągle mieszając,  gotujemy 2 minuty, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia. 

2 / 3

Ucieramy żółtka z resztą cukru, wlewamy odrobinę gorącego płynu, mieszając. Tak zahartowane żółtka dodajemy do masy w rondelku i podgrzewamy, mieszając, przez 5-10 minut. Szybko przecieramy przez sitko do miski, przykrywamy pergaminem (aby nie powstał kożuch) i studzimy. 

 

3 / 3

Trzymamy w lodówce 3 godziny. Podajemy w miseczkach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps