Puree ze skorzonerą i olejem lnianym

Puree ze skorzonerą i olejem lnianym
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ziemniaki - 300 gJabłka - 1Musztarda stołowa - 1 łyżeczkaGałka muszkatołowa - szczyptaSól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuMleko roślinne - 1/4-1/3 szklanki (migdałowego lub ryżowego)Olej lniany - 2 łyżkiKoperek - kilka gałązek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Obieramy skorzonerę, ziemniaki i jabłko (skórkę jabłka pozostawiamy), kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do gotującej się wody wraz ze skórką jabłka. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut. Odcedzamy, usuwamy skórkę jabłka. Dodajemy musztardę, gałkę, sól oraz pieprz i wszystko przeciskamy przez praskę doziemniaków lub rozgniatamy tłuczkiem na gładkie purée, stopniowo dodając mleko roślinne. Gorące purée przekładamy na talerze, polewamy olejem lnianym i dekorujemy koperkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory