Pyszna strucla z makiem
- Można zamrażać? Nie
Składniki (5porcji)
-
Mak niebieski - 500 gMleko 2.0 proc. - litrMasło - 100 gMiód pszczeli - 100 mlBakalie - 200 g posiekanychBiałka - 3Cukier puder - 100 gLikier migdałowy amaretto - 50 mlMleko 2.0 proc. - 150 mlDrożdże świeże - 50 gCukier - 100 gMąka pszenna - 500 gŻółtka - 4Wanilia - ziarenka z laskiCytryna - skórka otarta z 1Sól - szczyptaMasło - 150 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na masę makową mak gotujemy w mleku na małym ogniu ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, przecedzamy na sitku. Dwukrotnie mielemy. W rondlu podgrzewamy masło z miodem, dodajemy mak, bakalie, smażymy parę minut. Do wystudzonego maku dodajemy ubite z cukrem pudrem, na sztywną pianę, białka i alkohol. Masę delikatnie mieszamy. W wysokim naczyniu na zaczyn mieszamy ciepłe mleko, drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka, cukier, wanilię, skórkę z cytryny i sól, lekko wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło. Wyrobione, gładkie ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości pół cm. Na wierzch wykładamy masę makową, zostawiając ok. 2 cm marginesu na brzegach. Zwijamy rolady, końce zwijamy pod spód. Strucle przekładamy na posmarowany olejem papier pergaminowy i zawijamy dwa razy, robiąc luz ok. 4 cm. Strucle pieczemy 45-50 minut na blaszce w 180 st. Ostudzone strucle możemy polać lukrem. Rady Zawinięcie makowca w papier do pieczenia zapobiegnie pękaniu ciasta i pomoże w zachowaniu jego ładnego kształtu. Strucle można piec w blaszkach keksówkach ? wtedy nie trzeba już ciasta zawijać w pergamin. Domowy cukier waniliowy uzyskamy wkładając laskę wanilii bez ziarenek do cukru pudru i szczelnie zamykając słoik.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory