Składniki (2porcje)
-
Szpinak świeży - 300 gMasło - 2 łyżkiKasza manna - 1/2 szklankiZiemniaki - 2 szklanki surowych i startychSól - do smakuMasło - do polania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła, odcedzamy i drobno siekamy. Przekładamy do rondelka na pozostałe rozgrzane masło, dodajemy kaszę mannę i podsmażamy, starannie mieszając, przez parę minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza napęcznieje. Do ciepłej masy szpinakowej dodajemy odciśnięte ziemniaki i sól do smaku. Dwiema łyżkami formujemy okrągłe pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy polane masłem.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory