Składniki (12porcji)
-
Żółtka - 4Cukier - 120 gMleko 2.0 proc. - 500 mlŚmietana kremówka 36 proc. - 100 mlMleko w proszku - 40 gMąka pszenna - 170 gCukier - 2 łyżkiProszek do pieczenia - 1.5 łyżeczkiCynamon - 1/2 łyżeczkiSól - do smakuJajka - 1Mleko 2.0 proc. - 120 mlJabłka - 2-3 słodkieOlej rzepakowy - według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W misce ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i mlekiem w proszku, powoli wlewamy do żółtek, mieszając. Stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i mocno podgrzewamy (do temp. 80°C), mieszając. Stawiamy w większej misce z lodem i szybko chłodzimy. Wlewamy alkohol i kręcimy lody w maszynie. Jeśli takowej nie mamy, wkładamy masę do zamrażarki, mieszając ją dokładnie od czasu do czasu, by nie dopuścić do powstania grudek. Możemy też wymieszać z calvadosem lody waniliowe ze sklepu. Robimy racuchy: łączymy suche składniki, lekko solimy, dodajemy jajko roztrzepane z mlekiem. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy w głębokim oleju. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z lodami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory