Ratatouille

- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Bakłażan - 50 dagSól - łyżka + trochę do smakuPomidory - 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na półOliwa - 3/4 szklankiCukinia - 25 dagDynia - 25 dag zielonejPapryka zielona - 1Cebula - 1,5 szklanki posiekanej cebuliCzosnek - łyżka zmiażdżonegoTymianek świeży - 3 gałązki (lub 1/2 łyżeczki suszonego)Natka pietruszki - 6 łyżekBazylia - 6 łyżekPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste.
Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory