Ravioli nadziewane makiem i bakaliami

Magazyn Kuchnia/Beata Lipov 09.10.2020 15:56
(brak ocen)
OCEŃ
Ravioli nadziewane makiem i bakaliami
Ravioli nadziewane makiem i bakaliami
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

"Przygotowujemy ciasto, zagniatając wszystkie jego składniki. Zawijamy w przezroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki.

2 / 4

Robimy nadzienie. Mak gotujemy w mleku przez pół godziny (proporcja objętości maku i mleka 1:1). Osączamy, mielemy dwa razy w maszynce do mięsa. Gotujemy wino, odparowując do 1/3 objętości, dodajemy rodzynki, bakalie i cukier oraz mak. Pozostawiamy do ostygnięcia.

3 / 4

Robimy sos waniliowy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy ziarenka. Ostrożnie zagotowujemy śmietankę z laską i ziarenkami wanilii. Wyjmujemy laskę i odstawiamy śmietankę na kilka minut. Ucieramy żółtka z cukrem w kąpieli wodnej, a następnie powoli, cały czas ucierając, wlewamy waniliową śmietanę.

4 / 4

Wyciągamy z lodówki ciasto na ravioli. Rozwałkowujemy i z powrotem składamy na pół. Powtarzamy tę czynność parę razy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Wówczas rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 mm i za pomocą filiżanki wykrawamy kółka. Na połowie z nich układamy porcje masy makowej, smarujemy brzegi żółtkiem, przykrywamy pozostałymi kółkami i sklejamy. Ravioli wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty, od chwili kiedy wypłyną na powierzchnię. Serwujemy w głębokim talerzu z sosem waniliowym."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps