Rejbak

Rejbak
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Ziemniaki - kilogramKasza manna - pół kilogramaJajka - dwa lub trzySłonina - 25 dagCebula biała - jednaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - do nasmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słoninkę pokrój w kostkę, wysmaż na wolnym ogniu. Do wytopionego tłuszczu i skwarek dodaj posiekaną cebulę, zeszklij i lekko przyrumień. Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij wodę, wymieszaj z kaszą manną i jajkami. Masę wyrób, tak aby była jednolita, przypraw do smaku solą i pieprzem (obficie), dodaj skwarki wraz z cebulą i częścią tłuszczu wytopionego ze słoninki. Ponownie wymieszaj, a powstałe ciasto przełóż do dobrze natłuszczonej formy. Piecz godzinę w temp. 160 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory