Rolada makowa z miodem i migdałami

Magazyn Kuchnia 06.03.2020 15:23
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada makowa z miodem i migdałami
Rolada makowa z miodem i migdałami
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu).

2 / 2

W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.