Składniki (4porcje)
-
Żółtka - 8Cukier - 12 dagWanilia - 1 laskaMak niebieski - 8 dag suchegoMąka pszenna typ 500 - 4 dagMigdały - 8 dag nieobranychBiałka - 4Masło - 1 łyżka do wysmarowania blachyMiód pszczeli - 1/2 szklankiMigdały płatki - 6 dagPiernik - 3 dagBiałka - 2Cukier - 6 dagMigdały płatki - 3 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu).
2 / 2
W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory