Rolada z dzika
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Boczek wędzony - 25 dag bez żeberekCebula - 1Grzyby suszone - 7 dagMusztarda stołowa - 2 łyżkiOlej rzepakowy - 4 łyżkiMajeranek suszony - 1 łyżeczkaSól - do smakuPieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczkiDziczyzna - 80 dag udźca dzika bez kości
-
Sos z kurek:
Grzyby - 75 dag kurek świeżych lub mrożonychŚmietana kremówka 36 proc. - 75 dagCebula - 1Masło - 2 łyżkiMąka pszenna - 1 łyżkaWino białe - 3 łyżki wytrawnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso oczyść z błon i powięzi, umyj, umieść w ciasnym naczyniu, zalej letnią marynatą, sporządzoną według przepisu na marynatę do potrawki z sarny, odstaw na dwa dni w chłodne miejsce.
Przygotuj sos: kurki oczyść, większe przekrój na połówki, opłucz, ugotuj (10 minut) w posolonej wodzie i odcedź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła. Włóż kurki i obsmaż. Wlej śmietanę, przypraw jarzynką i duś 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Do sosu włóż masło, roztop, mieszając. Oprósz mąką i, nadal mieszając, zagotuj. Wino zagotuj, nieco odparuj i wlej do sosu.
Grzyby opłucz, namocz, odstaw na 2 godziny, a następnie ugotuj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju. Boczek przepuść przez maszynkę, dodaj do grzybów z cebulą, przypraw majerankiem, pieprzem i solą, wymieszaj.
Mięso wyjmij z marynaty, osącz, rozbij na prostokątny płat, posmaruj musztardą, a potem farszem grzybowym, pozostawiając wolne brzegi. Zroluj, zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj z sosem z kurek.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory