Rolada z dzika

Magazyn Kuchnia 20.05.2020 14:34
(brak ocen)
OCEŃ
Rolada z dzika
Rolada z dzika
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Mięso oczyść z błon i powięzi, umyj, umieść w ciasnym naczyniu, zalej letnią marynatą, sporządzoną według przepisu na marynatę do potrawki z sarny, odstaw na dwa dni w chłodne miejsce.

2 / 4

Przygotuj sos: kurki oczyść, większe przekrój na połówki, opłucz, ugotuj (10 minut) w posolonej wodzie i odcedź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce masła. Włóż kurki i obsmaż. Wlej śmietanę, przypraw jarzynką i duś 20 minut na małym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Do sosu włóż masło, roztop, mieszając. Oprósz mąką i, nadal mieszając, zagotuj. Wino zagotuj, nieco odparuj i wlej do sosu.

3 / 4

Grzyby opłucz, namocz, odstaw na 2 godziny, a następnie ugotuj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju. Boczek przepuść przez maszynkę, dodaj do grzybów z cebulą, przypraw majerankiem, pieprzem i solą, wymieszaj.

4 / 4

Mięso wyjmij z marynaty, osącz, rozbij na prostokątny płat, posmaruj musztardą, a potem farszem grzybowym, pozostawiając wolne brzegi. Zroluj, zawiń w folię aluminiową i piecz godzinę w temp. 180 st. C. Podawaj z sosem z kurek.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.