Rozmarynowe ciasto cukiniowe

Magazyn Kuchnia//Anna Kwiatkowska 10.06.2021 21:09
(1 ocena)
OCEŃ
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Rozmarynowe ciasto cukiniowe
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cukinię ścieramy tarce o grubych oczkach, nie odsączamy. Migdały krótko rozdrabniamy w blenderze lub siekamy na grube kawałki. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. 

2 / 3

W wysokim naczyniu blendera blendujemy banany, cukier, olej, sok z cytryny, rozmaryn oraz skórkę z cytryny. Gęstą masę wlewamy o suchych składników, niedokładnie mieszamy szpatułką, po czym dodajemy cukinię oraz posiekane migdały i dokładnie mieszamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolite.

3 / 3

Dużą keksówkę (lub 2 małe) natłuszczamy olejem i posypujemy tartą bułką lub kilkoma łyżkami mielonych migdałów, wlewamy ciasto i pieczemy 50-55 minut. Studzimy i kroimy.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps