Składniki (4porcje)
-
Cukinia - 350 gPistacje - 100 gMąka pszenna typ 500 - 280 gProszek do pieczenia - łyżeczkaSoda oczyszczona - 1/2 łyżeczkiSól - 1/4 łyżeczkiBanan - 2Cukier - 100 gOliwa - 220 ml z wytłoczynCytryna - 2 łyżki sokuRozmaryn świeży - łyżeczkaCytryna - skórka otarta z 1/2Sól - szczyptaOlej rzepakowy - do smakuBułka tarta - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cukinię ścieramy tarce o grubych oczkach, nie odsączamy. Migdały krótko rozdrabniamy w blenderze lub siekamy na grube kawałki. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.
2 / 3
W wysokim naczyniu blendera blendujemy banany, cukier, olej, sok z cytryny, rozmaryn oraz skórkę z cytryny. Gęstą masę wlewamy o suchych składników, niedokładnie mieszamy szpatułką, po czym dodajemy cukinię oraz posiekane migdały i dokładnie mieszamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolite.
3 / 3
Dużą keksówkę (lub 2 małe) natłuszczamy olejem i posypujemy tartą bułką lub kilkoma łyżkami mielonych migdałów, wlewamy ciasto i pieczemy 50-55 minut. Studzimy i kroimy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory