Ruloniki z grillowanych warzyw
Ruloniki z grillowanych warzyw
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Bakłażan - 1/2 kgCukinia - 1/2 kgOliwa - 1/2 szklankiFeta - 200 g startejSerek philadelphia - 150 g śmietankowegoBazylia - 4 łyżki świeżejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Bakłażany i cukinię kroimy na podłużne, cienkie plastry i solimy. Plastry cukinii układamy na papierze kuchennym, który 'wypije' nadmiar wody. Bakłażana zostawiamy na sicie, a po ok. 30 minutach płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy.
2 / 3
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Kładziemy na nim plastry bakłażanów i cukinii, pędzlujemy je oliwą i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż zaczną lekko brązowieć.
3 / 3
Fetę ścieramy na tarce i mieszamy z serkiem śmietankowym, dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając ok. 2 łyżek oliwy. Serową masą smarujemy plastry warzyw, zwijamy je w rulonik i podajemy jako pyszną przystawkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory