Ryba w sosie cytrynowym
Ryba w sosie cytrynowym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ryba - 80 dag filetów (dorsz, okoń nilowy, czerniak)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCukier - odrobina do przyprawieniaNatka pietruszki - pół pęczkaCytryna - jednaOlej rzepakowy - dwie łyżkiMąka pszenna - trzy łyżkiMasło - cztery łyżki zimnegoKapary - łyżka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety rybne umyj, osusz, posól i popieprz. Natkę także umyj i osusz, posiekaj. Zetrzyj skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciśnij z niej sok. Na dużej patelni rozgrzej olej. Filety obtocz w mące i smaż minutę na dużym ogniu. Potem zmniejsz ogień, odwróć ryby i dosmażaj jeszcze przez 2-4 minuty. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garnka wlej sok z cytryny, podgrzej go i dodawaj małymi porcjami masło, skórkę cytrynową, kapary i natkę. Delikatnie wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sosem polej filety i krótko je podgrzej. Możesz podać z ziemniakami w łupinach.4-6 porcji, 20 minut
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory