Składniki (4porcje)
-
Ryż biały - 1 torebkaRyż dziki - 1 torebkaRyba - 4 filetyCytryna - sok z 1Olej z pestek winogron - do smażeniaPietruszka - 2Ogórki gruntowe - 1Rzodkiewka - 2 pęczkiŁosoś wędzony - 1 duży plasterMigdały płatki - 3 łyżki prażonychKolendra (natka) - 3 łyżki posiekanejOlej arachidowy - według uznaniaSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBułka tarta - 2 łyżkiMąka pszenna - 1 łyżkaPapryka mielona słodka - 1 łyżkaKurkuma w proszku - 1 łyżeczkaChili w proszku - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Składniki panierki starannie mieszamy. Rybę płuczemy i kroimy na nieduże kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w panierce i smażymy na oliwie. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie pietruszki oraz ogórka kroimy wzdłuż na paski, rzodkiewki w ćwiartki. Ryż rozkładamy na talerzu. Na nim kładziemy smażoną rybę, pietruszkę i kawałki łososia. Na wierzchu ogórek, rzodkiewkę i prażone migdały. Całość polewamy olejem arachidowym i posypujemy kolendrą. Co tu jeszcze pasuje: kawałki świeżej papryki, obgotowana cukinia (np. zamiast ogórka), bazylia zamiast kolendry, kilka anchois i kaparów
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory