Sajgonki z kurczakiem

- Można zamrażać? Nie
Składniki (15porcji)
-
Pierś z kurczaka - 35 dagSos sojowy - łyżkaSos rybny - łyżkaChili - łyżeczka świeżej, posiekanej, bez pestekImbir - łyżka świeżego, startego na tarceKiełki soi - 70 g (lub mung)Czosnek - 1 posiekane ząbekSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaPapier ryżowy - 15 arkuszyOlej rzepakowy - do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso mielemy. Dodajemy wszystkie przyprawy, kiełki, czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy na gładką masę. Przygotowujemy naczynie z wodą - takie by można było w nim w całości zanurzyć płatek ciasta ryżowego. Zanurzamy papier na parę sekund, układamy go na desce, kładziemy łyżkę farszu i zwijamy - w taki sposób jak zwija się krokiety. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej - na dnie musi być co najmniej 3-4 cm. Tłuszcz musi być bardzo gorący - możemy to sprawdzić, zanurzając w nim kawałek ciasta ryżowego: jeśli zacznie od razu skwierczeć, olej ma odpowiednią temperaturę. Smażymy sajgonki - z obu stron po kilka minut - aż ciasto się zarumieni, a mięso będzie gotowe. Sajgonki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich tłuszcz. Najlepiej smakują na ciepło; można je podawać np. ze słodkawym sosem śliwkowym - do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką, dobrych delikatesach i supermarketach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory