Sajgonki z kurczakiem

Maria Szkop, Magazyn Kuchnia 10.02.2020 16:38
(brak ocen)
OCEŃ
Sajgonki z kurczakiem
Sajgonki
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (15porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso mielemy. Dodajemy wszystkie przyprawy, kiełki, czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy na gładką masę. Przygotowujemy naczynie z wodą - takie by można było w nim w całości zanurzyć płatek ciasta ryżowego. Zanurzamy papier na parę sekund, układamy go na desce, kładziemy łyżkę farszu i zwijamy - w taki sposób jak zwija się krokiety. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej - na dnie musi być co najmniej 3-4 cm. Tłuszcz musi być bardzo gorący - możemy to sprawdzić, zanurzając w nim kawałek ciasta ryżowego: jeśli zacznie od razu skwierczeć, olej ma odpowiednią temperaturę. Smażymy sajgonki - z obu stron po kilka minut - aż ciasto się zarumieni, a mięso będzie gotowe. Sajgonki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich tłuszcz. Najlepiej smakują na ciepło; można je podawać np. ze słodkawym sosem śliwkowym - do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką, dobrych delikatesach i supermarketach.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps