Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym

Agata Wojda/Magazyn Kuchnia 15.02.2021 16:56
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym
Sałatka z grillowanych szparagów i siemienia z kozikiem i sosem porzeczkowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy sos porzeczkowy. Z wody i cukru gotujemy syrop, redukując go na małym ogniu z listkami porzeczki i anyżem. Wyławiamy listki i do gorącego syropu dodajemy porzeczki. Gotujemy około 3 minut i odstawiamy do lekkiego wystygnięcia. Wyławiamy anyż i miksujemy sos. Następnie przecieramy przez drobne sitko.

2 / 3

Przygotowujemy sałatkę. Szparagi przekładamy do miski. Dymki razem z kawałkiem zielonej części (tak na długość 4 cm) przekrawamy wzdłuż na połówki. Wrzucamy do szparagów, dodajemy czosnek, 2 łyżki oleju rydzowego, szczyptę brązowego cukru. Delikatnie mieszamy i przekładamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy z dwóch stron, tak by warzywa zachowały jędrność, ale lekko się przypiekły (będą miały dymny posmak). Przekładamy do miski, oprószamy wędzoną solą.

3 / 3

Z octu estragonowego, 4 łyżek oleju rydzowego, miodu gryczanego i odrobiny soli kręcimy sos, dodajemy do gorących warzyw, wsypujemy też siemię lniane. Na ruszcie, na którym smażyliśmy warzywa, przypiekamy ser - zaledwie przez chwilę, bo kozik jest tłusty i szybko się rozpływa. Przekrawamy go na pół i grillujemy krótko od strony skórki. Ciepły kładziemy na jeszcze lekko ciepłych szparagach i dymce, połączonych z mieszanką liści i ziół. Obok podajemy sos z czarnej porzeczki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps