Sałatka z selera z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto

Tomek Woźniak, Magazyn Kuchnia 19.11.2020 15:12
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z selera z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto
Sałatka z selera z makrelą, jajkiem i pietruszkowym pesto
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Seler kroimy w słupki i od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec zsinieniu.

2 / 5

Pietruszkę wraz z sokiem cytrynowym i oliwą miksujemy na jednolitą emulsję, doprawiamy solą i pieprzem. 

3 / 5

Oczyszczamy makrelę, wykrawamy filety, osuszamy i delikatnie nacinamy skórę na głębokość 1 milimetra. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie skórą do dołu, lekko dociskając do patelni, aby ryba nie zaczęła się zawijać. 

4 / 5

W tym czasie przygotowujemy jajka w koszulkach. W rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia i wlewamy ocet. Zmniejszamy ogień, tak aby płyn był na granicy wrzenia i wbijamy jajka, delikatnie zawijając ścięte białko wokół żółtka. W ten sposób tworzymy sakiewkę na żółtko, które powinno być półpłynne. 

5 / 5

Na półmisku układamy selera, polewamy go pietruszkowym pesto, kładziemy kawałki chrupiącej ryby oraz jajka (jeśli wystygną, to ponownie możemy je podgrzać, wkładając do gorącej wody na 10-15 sekund). Podajemy od razu.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.