Składniki (2porcje)
-
Seler korzeniowy - 100 gSok cytrynowy - z 1 cytrynyNatka pietruszki - pęczekOliwa - 4-5 łyżekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMakrela świeża - 1Olej rzepakowy - do smażeniaJajka - 2Ocet winny - 4 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Seler kroimy w słupki i od razu skrapiamy odrobiną soku z cytryny, aby zapobiec zsinieniu.
Pietruszkę wraz z sokiem cytrynowym i oliwą miksujemy na jednolitą emulsję, doprawiamy solą i pieprzem.
Oczyszczamy makrelę, wykrawamy filety, osuszamy i delikatnie nacinamy skórę na głębokość 1 milimetra. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie skórą do dołu, lekko dociskając do patelni, aby ryba nie zaczęła się zawijać.
W tym czasie przygotowujemy jajka w koszulkach. W rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia i wlewamy ocet. Zmniejszamy ogień, tak aby płyn był na granicy wrzenia i wbijamy jajka, delikatnie zawijając ścięte białko wokół żółtka. W ten sposób tworzymy sakiewkę na żółtko, które powinno być półpłynne.
Na półmisku układamy selera, polewamy go pietruszkowym pesto, kładziemy kawałki chrupiącej ryby oraz jajka (jeśli wystygną, to ponownie możemy je podgrzać, wkładając do gorącej wody na 10-15 sekund). Podajemy od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Wybory
- Kiedy głos jest nieważny? Jak głosować w wyborach parlamentarnych?
- Kto może głosować w wyborach?
- Wybory parlamentarne a frekwencja
- OBWE - co to za organizacja?
- Głosowanie przez pełnomocnika
- Jak głosować poza miejscem zameldowania?
- Wybory parlamentarne - na czym polegają?
- Głosowanie korespondencyjne - co to jest? Kto może skorzystać?
- Jak głosować poza miejscem zamieszkania?
- Karta do głosowania - jak ją wypełnić? Na co zwrócić uwagę?
- Kodeks wyborczy - nowelizacja i ważne zmiany w 2023 r.
- Jak głosować za granicą?
-
Plotki
-
Kalkulatory